(zdjęcie z Internetu)
Od przeszło
20 lat nie używam białego cukru z buraków cukrowych (zwanego przez
niektórych „białą śmiercią” ;)) Dlaczego? Tak do końca to
ja sama nie wiem. Może dlatego, że jako dziecko zdrowo się
napatrzyłam jak przebiega jego produkcja. A jeszcze więcej
nawąchałam. Z prostej przyczyny, w dzieciństwie mieszkałam blisko
cukrowni. Od kiedy mieszkam w Niemczech, używam tylko brązowego
cukru - z trzciny cukrowej. Koniecznie bio. A słodzę nim jedynie
kawę. Herbaty w ogóle nie słodzę. Jak już, to tylko miodem.
Parę dni
temu byłam w sklepie ze zdrową żywnością. Chciałam kupić
trochę słodyczy dla moich wnuków. I kiedy tak buszowałam po
regałach w poszukiwaniu płatków bananowych, nagle mój wzrok padł
na mały regalik ze stevią. Zatrzymałam się tam na dłużej,
wczytując się w ulotki informacyjne. O zaletach stevii czytałam
już dawno temu. Zdążyłam jednak o niej zapomnieć. Kiedy więc ją
zobaczyłam, wyeksponowaną na regale sklepowym w postaci proszku,
syropu, suszonych liści oraz tabletek, przypomniało mi się co o
niej wiem.
Czytane w
sklepie ulotki potwierdzały moją wiedzę o stevii. Tak,
stevia może osłodzić życie rzeczywiście, i to zupełnie zdrowo,
ba, wręcz leczniczo. Postanowiłam
więc kupić sobie jedno opakowanie. Na próbę. Kupiłam tę w
tabletkach.
Kiedy tylko
wróciłam do domu, zaparzyłam sobie filiżankę zielonej herbaty i
wcisnęłam do niej jedną tabletkę. No i muszę przyznać, że
bardzo mi ta herbata ze stevią posmakowała. Kawa nieco mniej. Od
tej pory przynajmniej 2 razy dziennie piję herbatę słodzoną
stevią. Kawę słodzę po staremu - cukrem z trzciny. Jednak myślę,
że jak skończy mi się ten cukier, to przejdę całkowicie na
stevię. Ale kupię sobie tę w proszku.
Co to jest
ta stevia? Stevia to roślina z rodziny astrowatych o wyjątkowo
słodkich liściach. Używana jest jako naturalny słodzik przez
wielu ludzi dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Ma korzystne
działanie przy cukrzycy i nadciśnieniu. Posiada właściwości
przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest
idealną alternatywą dla każdego, kto nie chce lub nie może jeść
cukru.
Stevia
ma zero kalorii, a jest słodsza o 250-450 razy od cukru. Może być
używana do pieczenia i gotowania. Rozpuszcza się w wodzie i
alkoholach. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, jest więc bezpieczna
także dla diabetyków. Mimo że jest bardzo słodka, nie powoduje
próchnicy zębów.
Stevia
pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Obecnie jest uprawiana w wielu
rejonach świata. Można
ją także uprawiać samodzielnie. Wysadzać do gruntu w połowie
maja lub uprawiać cały rok w doniczce. Tak jak na załączonym
powyżej obrazku.
HKCz
(17.04.2013.)